دوره 28، شماره 101 - ( بهار 1402 )                   دوره 28 شماره 101 صفحات 90-67 | برگشت به فهرست نسخه ها

Download citation:
Send citation to:

hosseini A, abdekhodaee Z, sharifkhani M. Application of Artificial Intelligence in Judicial Proceedings, the Challenge of Transparency and its Solutions. دیدگاه‌های حقوقی 2023; 28 (101) :67-90
URL: http://jlviews2.ujsas.ac.ir/article-1-2139-fa.html
حسینی احمد، عبدخدائی زهره، شریف خانی محمد. کاربرد هوش مصنوعی در رسیدگی های قضائی، چالش شفافیت و راهکارهای آن. دیدگاه‌های حقوق قضایی. 1402; 28 (101) :67-90

URL: http://jlviews2.ujsas.ac.ir/article-1-2139-fa.html

1- دانشگاه تربیت مدرس ، ahmadhosseini.1390@gmail.com
2- دانشگاه علامه طباطبایی
3- دانشگاه صنعتی شریف
چکیده:   (1262 مشاهده)
امروزه هوش مصنوعی در اکثر جنبه های زندگی بشر اثرگذار است. علت این امر را می‏توان سرعت و دقت چشم ‏گیر هوش مصنوعی در پردازش حجم بالایی از داده ‏ها در زمانی کوتاه و بالتبع افزایش سرعت و دقت در انجام امور مختلف انسان دانست. یکی از این جنبه ‏ها، استفاده از هوش مصنوعی به‌عنوان مشاور در رسیدگی‏ های قضائی است. سرعت و دقت هوش مصنوعی، ضمن حذف اطالۀ دادرسی، آسیب ‏های ناشی از خطای انسانی در فرایند دادرسی را به حداقل می ‏رساند. اما در کنار این مزایا، طبع خاص هوش مصنوعی و حجم بالای داده ‏ها، باعث شده است تا هوش مصنوعی از شفافیت کافی در عملکرد خود برخوردار نباشد. بنابراین ورود هوش‏ مصنوعی به عرصۀ قضاوت، علی‏رغم مزایای بسیار مطلوب، می‏ تواند به خدشه‏ دار شدن شفافیت در دادرسی ‏ها منجر شود و این چالش اساسی را ایجاد کند که چگونه می‏توان ضمن بهره‏ مندی از مزایای هوش مصنوعی در رسیدگی ‏های قضائی، آثار سوء ناشی از فقدان شفافیت را به حداقل رساند؟ مقالۀ حاضر با درنظر داشتن جمیع جهات، «نظارت» در مراحل مختلف طراحی، آموزش و استفاده از هوش مصنوعی را بهترین راه‏ حل در این راستا می ‏داند؛ نظارتی که می تواند از ابعاد مختلف، در مراحل گوناگون و توسط نهادهای ذی‌صلاح انجام شود.
نوع مطالعه: پژوهش كاربردي | موضوع مقاله: حقوق خصوصی
دریافت: 1400/10/27 | ویرایش نهایی: 1402/7/23 | پذیرش: 1402/2/31 | انتشار: 1402/6/19 | انتشار الکترونیک: 1402/6/19

بازنشر اطلاعات

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه دیدگاه‌های حقوق قضائی می باشد.